marți, 14 ianuarie 2014

Tânăra generație, în derivă

Încă din îndepărtatul trecut, strămoșii noștri au văzut anii care veneau cu ochi buni, așteptând doar binele de la fiecare. Trecerea într-un nou an era mereu încoronată cu obiceiuri și tradiții menite să aducă binele în viețile și casele oamenilor.
Convingerile lor, deși optimiste, astăzi se dovedesc a fi greșite. Despre această generație, tineretul din secolul XXI, se pot spune multe lucruri - dar nu se poate spune că e o generație de vis. Era minților luminate se pare că s-a încheiat!
Tinerii din ziua de azi? Scursuri ale societății de mâine. Nu sunt toți la fel, desigur; există și minți sclipitoare. Ce dovedește acest lucru? Că există o regulă a unei generații ratate și niște excepții care să o întărească.

Este acest termien de „generație ratată” un fals mult prea dur sau e doar cruntul și indiscutabilul adeevăr? Sunt convingerile părinților și bunicilor noștri cu adevărat reale, fondate?

Dacă e cineva vinovat de lucrurile care se petrec cu tinerii din secolul XXI, atunci aceea este societatea în care trăim.

Tinerii au crescut și s-au dezvoltat așa cum au fost coordonați de părinți, de lume, de societate. Pesemne au uitat toți de fragilitatea sufletului omenesc!
Problemele acestei generații sunt, între altele, și calculatorul, violența din jocuri și filme, lipsa de comunicare, alimentația proastă, stresul, lipsa modelelor în viață și lista poate continua. Aparent, acestea sunt doar niște cuvinte aruncate în van, o enumerație fără rost. Dar ce sunt ele în esență?
Adevărl e că tinerii petrec cel mai mult timp în fața calculatorului, jucându-se, navigând pe diferite site-uri, vizionând diferite materiale. Și toate acestea se petrec fără supravegherea unui adult! De ce nu citesc o carte în locul acestor grozăvii? Pentru simplul fapt că sunt lăsați în voia lor și nimeni nu-i ghidează.

Lipsa de comunicare, să existe în secolul XXI? Ei bine, da. Deși tinerii pot discuta cu prietenii, cunoscuții, rudele, nu e de ajuns. Poate că au evoluat mijloacele de comunicare, dar asta nu înseamnă că tinerii și comunică în adevăratul sens al cuvântului. Persoanele cu care ar trebui să poarte discuțiile cele mai importante sunt părinții lor, dar e un lucru greu de realizat atunci când ei sunt plecați mai tot timpul pentru a munci. Dar asta nu e în totalitate vina lor.

Are și alimentația un rol? Desigur. E ușor să-ți cumperi mâncarea din oraș, fără să știi cât rău face sau chiar ignorând acest lucru. Și totuși, acest lucru a dus la nenumărate cazuri de diabet în rândul populației tinere și la fel de multe cazuri de obezitate, care a atras răutățile multor tineri și, mai departe, a făcut persoanele în cauză să se închidă în sine și să devină stresați.

Lipsa modelelor e un alt element. Dacă tinerii nu citesc și nu se interesează de persoane de valoare, care au lăsat ceva în urma lor, ce pretenții să aibă ceilalți? Tinerii învață din ce le este arătat. Așadar, ce poate să
învețe o tânără fată de la o femeie cu un decolteu adânc și fustă scurtă, sau un băiat de la un bărbat care îl vede în club, alături de o femeie ca cea descrisă mai sus?
Nimic bun, cu siguranță.


După cum se vede, nu e tocmai vina generației, ci e și vina societății și a părinților care lipsesc în majoritatea timpului. În plus, voința dispărută din inimile și mințile tuturor e și ea un factor decisiv.
Generația tânără din secolul XXI, să fie oare în derivă, într-adevăr? Se pare că da. Vina e de mai multe părți, și dacă cineva nu se implică în curând, va pluti către ape necunoscute.
Problema e că tinerii nu pot face nimic, dacă cei de mai sus nu vor să ASCULTE.

Generația asta e într-o stare de neputință din cauza conducerii. Punct.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu