"Noaptea, gandurile au un fel neplacut de a scapa din lesa si de a fugi bezmetice." (S.King)
luni, 28 mai 2012
Muzica și drogurile
1. Muzica în viața tinerilor
"Muzica este sufletul limbajului." - Max Heindel
"Muzica este o izbucnire a sufletului." - Frederick Delius
Muzica este un factor extrem de imporant. Este un mod de viață care ne face traiul mai ușor, ne relaxează, ne ajută să gândim mai bine. Oamenilor le e greu să definească muzica.
Indiferent de gen, muzica ne este indispensabilă. Nu putem duce vieți anoste, lipsite de sunetele acelea care ne aduc zâmbete pe buze și ne face să putem gândi mai ușor.
Muzica, de cele mai multe ori, reprezintă momente importante din viața noastră. Obișnuim să legăm de ce le mai importante momente din viața noastră o melodie, și amintirile sunt cele care ne îndeamnă să dăm ''Play''.
De cele mai multe ori, muzica ne înviorează și ne face să ne schimbăm starea de spirit. În momentul când suntem triști, o melodie tristă e tocmai bună, dacă vrem să ne calmăm și să ne gândim la motivele tristeții, sau o melodie veselă ne poate readuce zâmbetul pe buze. La fel, când suntem agitați, muzica ne poate face să ne calmăm.
Așadar, muzica e o alinare a sufletului nostru, menită să ne aducă un surplus de veselie în viață. În special în viața tinerilor, muzica e un factor extrem de important, fiindcă tinerii sunt persoane ale căror stări sufletești se modifică rapid, și muzica e unul dintre puținele lucruri ce îi va face să-și revină.
Cu toții suntem diferiți și, datorită acestui lucru, sunt și foarte multe genuri de muzică și foarte multe preferințe. Gusturile, în ziua de azi, nu se mai conturează în jurul unui singur gen muzical, ci acesta este influențat de sentimente, trăiri, activități, gânduri.
Majoritatea adolescenților preferă muzica rock sau rap. Motivul? În general, sunt atrași de agresivitatea vorbelor sau activităților lor. Alt gen preferat este unul care trage în jos cultura și poporul român - manelele. Un gen pe care unii îl idolatrizează, iar alții, din prima categorie, cei ce preferă rock-ul sau hip-hop-ul, îl urăsc.
Tinerii, în general, sunt ușor de recunoscut după hainele lor.
Rockerii obișnuiesc să poarte haine negre, din piele, părul lung, multe accesorii negre. Sunt persoane gălăgioase de fel, cărora le place să se comporte ca idolii lor, făcând, așadar, diferite inscripții specifice acestui gen. Cei care se opun rockerilor sunt cei care ascult manele, un gen preferat de foarte mulți tineri.
Alt gen ascultat este rap-ul, tinerii care ascultă fiind genul persoanelor care joacă baschet, poartă haine largi, pantaloni cu turul lăsat, lanțuri, șireturi late, multe brățări. În general, rapperii desenează graffiti pe ziduri.
Genul de muzică preferat ține strâns legat de educația primită și trecutul persoanei. Nimeni nu ascultă o muzică lipsită de mesaj. Din cele mai vechi timpuri, muzica exprimă sentimente, relaxează persoanele și le vindecă rănile.
Toți care ascultă un anumit gen de muzică o fac pentru simplul motiv că îi reprezintă. Muzica e o artă complexă, care transmite informații despre cel care o ascultă, definindu-l.
Tinerii obișnuiesc să asculte muzică fiindcă se află în starea aceea de căutare a eului interior, se află în momentul când doresc să afle cine sunt cu adevărat, încearcă să se facă unici sau cunoscuți prin ceva anume.
Tuturor ne place un anumit gen, un anumit cântăreț, o anumită melodie, și toți avem un motiv să facem acest lucru. Personalitatea noastră e influențată de muzica pe care o ascultăm.
Din nefericire, oamenii nu știu unde să se oprească. Nu e nimic în neregulă în a avea anumite genuri preferate, însă apar probleme în momentul în care apare rasismul. Da, până și aici, în muzică, apare rasismul. Rapperii și rockerii urăsc manelistii și așa va fi mereu, o continuă competiție între aceste genuri ascultate în mod deosebit de tineri.
În cazul meu, există două genuri reprezentative. Am crescut cu muzica rap, am învățat să apreciez încă de mică faptul că viața nu e deloc ușoară. Întâi de toate, ceea ce m-a învățat acest lucru nu a fost o încercare de viață - nu, nici pe departe. Ceea ce m-a învățat acest lucru a fost muzica. Acele melodii pe care le-am ascultat atunci mi-au arătat multe. Întâi și-ntâi de toate, muzica ne educă și ne influențează fără ca noi să ne dăm seama.
Al doilea gen care mi-a influențat stilul de viață și personalitatea, apărând la vârsta de zece-unsprezece ani, a fost rock-ul. Ascultând, pe atunci, doar vag, am constatat că îmi place. Așa am început să ascult tot mai des formații din ce în ce mai agresive, începând cu Motorhead și ajungând, la ora actuală, să îmi placă Black Sabbath și Ozzy Osbourne, cunoscut sub pseudonimul de Prinț al Întunericului sau Nașul Heavy Metal-ului.
În concluzie, muzica ne influențează personalitatea. Trebuie ca fiecare copil să se îndrepte singur spre un anumit gen de muzică, nu să fie împins de la spate. Într-un final, muzica e un factor ce ne călăuzește în viață și, orice gen am prefera noi sau prietenii noștri, o părere nu se discută.
" Muzica este cea mai puternică formă de magie." - Marilyn Manșon
2. Drogurile și modul cum ele influențează lumea
“Cocaina este felul lui Dumnezeu de a-ţi spune că ai prea mulţi bani.” – Robin Williams
“Viaţa este un drog fără efect, iar drogul meu secret e moartea.” – Leonard Cohen
“Drogurile ne aduc la porţile Paradisului şi apoi ne împiedică să intrăm.” – Mason Cooley
Drogurile sunt substanțe nocive, care afectează corpul omenesc și crează dependență. Dependența este termenul ce determină un om care nu se poate lăsa de un anumit viciu. Drogurile sunt substanțe care afectează direct creierul sisistemul nervos al oamenilor, provocând stări de confuzie, afectează astarea de conștientă a oamenilor, modifică imaginea asupra realității.
Sunt două tipuri majore de droguri,droguri interzise (halucinogene, canabis/marijuana/hașiș, cocaină, heroină, metadonă, amfetamină etc) și droguri acceptate, legale(cofeină, tutun, etanol/alcool, opioidele - drogurile folosite legal în tratamentele medicale, etc).
În ziua de astăzi, ne sunt permise foarte multe lucruri. Lumea e plină de tentații, iar cei vizați, iarăși, sunt tinerii, care rezistă cu greu ispitei de a fi "cool", fiindcă l-au văzut pe cutarescul când "trăgea" praf și vrea să fie la fel de bun ca și el.
Anturajul totdeauna a fost cel care a influențat tinerii la prostii. În floarea vârstei, oricine e foarte ușor de manipulat, mai ales în momentul în care ajunge să își dorească cu adevărat să intre în cel mai tare grup. Tinerii sunt dispuși, pentru a fi "tari", să facă foarte multe alegeri greșite. Așa, sunt mulți cei care pot cădea în patima consumului de droguri.
Drogurile sunt substanțe nerecomandate, care produc dependență fizică și psihică, duc la foarte multe afecțiuni organice și psihice ce generează, în timp, moartea.
E mai ușor să previi decât să tratezi. Să te lași de droguri, de țigări, de cafea sau de alcool e mult prea greu, ar fi mult mai bine dacă nu s-ar apuca niciodată cineva de ele.
Drogurile ilegale sunt cele mai periculoase. Persoanele care le consumă și-au semnat condamnarea la moarte și și-au scurtat considerabil din viață, în condițiile în care s-ar putea lăsa vreodată.
E imposibil să trăiești cu adevărat sănătos, dar nimic nu reprezintă ceva mai periculos decât consumul de droguri.
Întotdeauna am fost de părere că nu e nimic mai urât decât să vezi pe cineva drogat sau beat. Mult mai urât este să îi vezi că vor să se lase, dar nu sunt capabili să facă acest lucru.
Drogurile sunt substanțe pe care nimeni nu ar trebui să le ia, datorită nocivității lor. Dar, așa cum de-a lungul timpului, au căzut foarte mulți în capcana aceasta a drogurilor, așa vor cădea și de acum înainte.
Niciodată, drogurile nu vor face bine.
Un om, înainte să consume așa ceva, ar trebui să se gândească de zece ori. Știu din poveștile anumitor persoane că prima dată apare ideea că nu se va întâmpla nimic, dar va apărea dorința de a încerca și a două, și a treia.. Și așa apare dependența și încapacitatea de a te lăsa de un drog, fie el legal sau ilegal.
O discuție în această dimineață cu tatăl meu m-a făcut să înțeleg că și drogurile legale, substanțe ce nu sunt considerate chiar atât de nocive, provoacă neplăceri îngrozitoare și frustrare în momentul în care nu persoana în cauză nu are destulă voință. Tatăl meu fumează de peste 20 de ani, fără nicio pauză. E conștient că îi face rău, dar nu poate lăsa țigările.
În concluzie, trebuie să fim atenți ce anturaj avem, fiindcă anturajul e primul factor care ne atrage în ispită. Apoi, ne trebuie o voință de fier să nu cădem în tentația drogurilor.
3. Concluzii
Atât muzica, cât și drogurile sunt factori importanți care ne influențează viața. Unul în bine, celălalt în rău, dar amândouă ne influențează.
Drogurile, pe o parte, ne schimbă drastic viața în cel mai rău mod și o scurtează sau o încheie înainte de vreme. Muzica, pe de altă parte, este un factor ce ne poate influența și în bine, și în rău viața, în funcție de cum alegem noi să fie.
Unele melodii îndeamnă la consumul de droguri. Așadar, muzica și drogurile merg, cum zice românul nostru, mână în mână. Sunt melodii create special pentru a fi ascultate într-o stare de euforie, care cere consum de astfel de substanțe.
În concluzie, trebuie să fim atenți la ceea ce consumăm și la ce muzică ascultăm, fiindcă atât muzică, dar și o decizie prostească ne poate schimba radical modul de viață.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu