marți, 11 decembrie 2012

Despre gali si druizi

Galia

                Galia a fost regiunea Europei de Vest, includea nordul Italiei moderne, Franţa, Elveţia, Belgia occidentală, părţi din Olanda şi Germania pe partea vestică a Rinului.
                Sub comanda lui Brennus, galii ocupă Roma în 390 î.Hr. O emigraţie apare şi în Tracia, în nordul Greciei, în 821 î.Hr. În Galia propriu-zisă, Vercingetorix rezistă eroic în faţa romanilor, însă se predă, copleşit numeric, şi e ucis în închisoare după şapte ani. Galia devine provincie romană, una dintre cele mai înfloritoare regiuni.

Galii

                Galii sunt strămoşii francezilor. Se ocupau cu agricultura şi creşterea animalelor, erau vestiţi pentru arme, unelte şi podoabe lucrate de  ei înşişi. Potrivit legendelor, ei au fost primii care au utilizat săpunul în Europa Occidentală. Le plăcea curăţenia.
                Locuinţele galilor erau rotunde ca formă, construite din lemn şi acoperite cu stuf.  În jurul caselor, aveau adăposturi speciale create pentru animale.
                Erau adevăraţi artişti ce făceau sculpturi, bijuterii etc. De altfel, erau nişte războinici foarte buni ce au ajuns să cucerească până şi Roma în anii 400 î.Hr.

                Aşezaţi în Europa vestică, în Franţa de astăzi, Galia se numea şi „ţara pădurilor”, datorită bogăţiei arborilor din această zonă.
                Galii se ocupau cu creşterea animalelor, agricultura, erau foarte buni meşteşugari, prelucrau fierul (de la care iau şi geto-dacii exemplu), cunoşteau roata olarului, făceau comerţ în întreaga Europă şi regiuni îndepărtate, şi erau foarte apreciaţi pentru armele, podoabele lor.

                Galii se îmbrăcau cu ţesături din lână şi in. Bărbaţii purtau pantaloni largi, pe care îi legau cu o centură, în timp ce femeile aveau rochii lungi, pe care le pridnmeau la mijloc. Peste tunică, aceştia purtau o manta lungă din lână.
                Îşi vopseau îmbrăcămintea cu ajutorul plantelor, iar în picioare, ei purtau opinci din piele.

Obiceiurile galilor
                                                Galii erau cunoscuţi pentru marele lor curaj. Obişnuiau să plece la luptă fără îmbrăcăminte sau arme şi unelte care să îi protejeze, astfel dovedind cât de curajoşi erau. Ulterior, ei îşi confecţionează haine care să le protejeze corpul şi coifuri pentru cap.
                Galii trăiau în triburi conduse de un şef numit pe timp de un an. De obicei, tinerii gali purtau barbă şi plete, cel puţin până răzbeau întâia oară în faţa unui duşman.
                Acest popor e foarte bine cunoscut pentru curăţenia sa.

Galia Cisalpină
                Galia Cisalpină e o regiune a Galiei situată dincoace de Alpi. Provincie a Republicii Romane situată în nordul Italiei de astăzi, Galia era guvernată de la Mutina, unde Spartacus l-a învins cîndva pe Gaius Cassius Longinus.
                Această provincie se uneşte cu Italia în jurul anului 42-43 î.Hr., ca plan de „italicizare” dus de Octavian în timpul celui de-al doilea triumvirat.

Gallia Transalpină
                Gallia Transalpină e o provincie romană din zona Languedocului şi Provenţei de astăzi din sudul Franţei. Numită şi „Provincia Nostra” de către romani, ea mărginea direct cu Italia, oferind statului multe avantaje precum controlul rutelor terestre între Italia şi Peninsula Iberică, un tampon împotriva atacurilor asupra Italiei şi controlul rutelor comerciale de pe valea Ronului.
                Gallia Transalpină devine provincie în 121 î.Hr.

Gallia Lugdunensis
                Gallia Lugdunensis e provincie a Imperiului, în Franţa de astăzi. Se întindea de la Sena la Marna, unde era granişa cu Gallia Belgica, până la Garonne în sud-vest, la graniţa cu Gallia Aquitania.
                Gallia Lugdunensis e provincie imperială, guvernată de proconsul.


Gallia Aquitania
                Gallia Aquitania e provincie a Imperiului din sudul Franţei de astăzi, mărginită de Gallia Lugdensis, Transalpină şi Hispania. Această provincie devine imperială, sub comanda unui fost praetor, dar fără a avea vreo legiune.
               
Gallia Belgica
                Gallia Belgica e o fostă provincie romană aflată în zona în care sunt Olanda, Beliga si Luxembrug, nord-estul Franţei şi vestul Germaniei. Populaţia erau triburi germanice şi celtice, denumiţi cu toţii belgi. Graniţa cu Galia era la râurile Marna şi Sena.

Druizii

Druizii sunt membrii ai biseriicii precreştine. Această biserică se găsea în vestul Europei, Marea Britania şi Irlanda până atunci când romanii, rivali ai creştinităţii, o distrug.
Druizii făceau parte din cultura tribului, cu mai multe îndeletniciri: vraci, preoţi, administrator, profesori. Atât bărbaţii, cât şi femeile puteau fi vraci.
Galia era ocupată de două categorii de oameni: druizii şi cavalerii. În anumite perioade, druizii se aşezau să judece în ţinutul canutilor, în central Galiei. De obicei, druizii nu iau parte la războai,e nu plătesc impozite, sunt scutiţi de serviciul militar şi sarcini similare.
Aici, la druizi, se spune că se învăţa pe derost versuri, unii studiind chiar şi douăzeci de ani. Druizii nu sunt de acord cu păstrarea religiei lor scrisă, deşi celelalte triburi utilizează alfabetul grecesc.
În opinia lor, sufletul nu piere, ci trece, după moarte, în alt corp. Numele de druid vine de la “dru(i)d”, stejar, simbol al puterii la aceştia.




Sursa: wikipedia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu